PDF Export Vytisknout Poslat emailem

Základní registry uskutečnily miliardu transakcí

Systém základních registrů, odkud úřady čerpají vždy platné referenční údaje, uskutečnil za 4 roky existence neuvěřitelnou miliardu transakcí.  To je důkazem, že jsou spolehlivým a bezpečným elektronickým nástrojem veřejné správy.

První transakci s desetimístným pořadovým číslem uskutečnil informační systém Generálního finančního ředitelství 10. června ve 13:15:00 při využití služby E03. Od 1. července 2012 mají všechny orgány veřejné moci povinnost čerpat pro svojí potřebu údaje ze základních registrů a nevyžadovat je opakovaně od svých klientů. Naprostá většina úřadů dnes tyto údaje čerpá automaticky pomocí agendových informačních registrů, které jsou připojeny k rozhraní základních registrů. K 31. 5. 2016 mělo takto připojeno 3216 orgánů veřejné moci 4556 agendových informačních systémů. Menší obce a úřady pak potřebné údaje získávají pomocí formulářů aplikace CzechPOINT@office nebo cestou datových schránek.

„Miliarda uskutečněných transakcí ukazuje, že cesta sdílení informací, které už stát jednou získal, je cestou správnou. Chceme i nadále zkvalitňovat a rozšiřovat naše služby, zvyšovat bezpečnost a i do budoucna si udržet pozici spolehlivého partnera veřejné správy.“ komentoval tento milník Michal Pešek, ředitel Správy základních registrů.

Základní registry jsou jedním ze základních pilířů eGovernmentu. Držitelé datových schránek navíc mohou díky formulářům CzechPOINT@home na Portálu veřejné správy kdykoliv a zdarma získat přehled o svých údajích nebo třeba i  o tom kdo, kdy a proč jejich osobní údaje využívá.

K údajům v základních registrech má přístup pouze ten kdo k tomu má zákonné oprávnění a každý přístup je navíc zaznamenán.  V základních registrech jsou pak pouze aktuálně platné údaje bez historie. Referenční údaje jsou uloženy ve čtyřech základních registrech (obyvatel, osob, územní identifikace adres a nemovitostí a práv a povinností) a nad nimi funguje tzv. ORG - převodník identifikátorů, který jako jediný dokáže propojit data v jednotlivých registrech. Samotné sdílení dat zajišťuje Informační systém základních registrů, který zároveň kontroluje oprávnění k přístupu k datům. O provoz a bezpečnost základních registrů se stará Správa základních registrů.